reklam
reklam
SON DAKİKA
hava
Google News

Herkes Oruç Tutamayabilir

Son Güncelleme :

01 Mart 2026 - 14:01

/ 38 kez okundu.
reklam
Herkes Oruç Tutamayabilir
reklam

Değerli okuyucularımız her hafta bize ayrılan Web sayfası ve basılı Gazete sayfalarında bazen gündemi, bazen bölge ve çevremizde olanları sizler ile paylaşıyoruz. Aslında ilginizi çekecek bir köşe yazısı makale hazırlamıştık ancak içinde bulunduğumuz Recep, Şaban’ın ardından Ramazan ayı Oruç ayı ile ilgili iletişim hatlarımıza gelen bazı bildirimleri siz değerli okuyucularımızın sesi olarak paylaşmak istedim.

Mesleğimiz gereği haftanın 7 günü yoldayım desem yalan olmaz. Büyükliman Havzası dediğimiz Trabzon’un Batı yakasında bulunan 5 İlçeden etrafı Dağlarla çevrilmiş İlçe merkezine 2 koldan akan vadilerdeki suların toplanarak İlçe merkezinde birleşmesiyle beraber Şalpazarı İlçesinden Sahil boyunda bulunan Beşikdüzü’nden denize akan 17 km’lik adına türküler yazılmış, filmler yapılmış eski ismi Akhisar, yeni ismi Ağasar Deresine hakim Şalpazarı Beşikdüzü Karayoluna hakim olan Şalpazarı İlçesinin 30 mahallesinden İlçe hududu belirlemesi olarak 1’inci, alfabe sıralamaya göre ise 2’ci olan Akçiriş mahallesinde ikamet etmekteyim.

 

Her gün 3 İlçeyi geziyorum; Yukarıda anlattığım gibi mesleğimiz gereği Şalpazarı- Beşikdüzü ve Vakfıkebir İlçesini her gün geziyorum. Şalpazarı İlçesi’nde haftalık alışveriş için kurulan Çarşamba Pazarı için ilçe merkezine gelen köylüler ve vatandaşların normal oruçlu olmadıkları günlerde kahvehane ve çay ocakları önünde oturarak dostlar ile hasbihal yaparak çay-kahve içerek ilçe esnaflarına ekonomik olarak destek oluyorlardı.

 

Ramazan ayının ilk haftası sayılan Çarşamba günü İlçenin Dereköy mahallesi tarafında bulunan çay ocakları ve kahvehane işletme sahipleri tarafından açık tutulmuş normal yaşam devam ediyor misali sobalar yanmış müşteriler dostlarıyla sohbetini yapıyorlardı. Buradaki izlenimlerimiz güzel dedirtti bize. Ancak İlçe merkezinin bulunduğu yerdeki bir çay ocağı haricindeki çay ocakları ve kahvehaneler açık olmadığından buralarda normal günlerde sohbet eden İlçe halkı bu duruma biraz haklı olarak tepki gösterdiklerini belirttiler. Vatandaşların malum içinde bulunduğumuz kış ayı Şubat’tayız Çay satarken biz müşteriydik de çay satamayınca artık bize ihtiyacınız yok demek anlamına geliyor. Hani esnafların veli nimetiydi müşteriler böyle olmamalı dediler.

 

Herkes Oruç Tutamayabilir; Şalpazarı’nda geçmiş yıllardaki ramazan aylarında yine böyle bir olaya tanık olduğumdan akşamları iftar için açılacak olan lokanta haricinde ramazan boyunca da ilçede açık bir lokanta olsun demiştim. Ancak değişen bir şey olmadığını bu ramazan ayında yine gördüm. İlaç alan aile büyüklerimiz var, orucunu tutmak isteyip de tutamayan sağlık sorunları olanlarımız var bunlar için İlçe idarecileri tarafından nasıl her yıl akşam iftar programı olarak bir işletme açılacak diyorsa gündüz de bir iki çeşit yemek yapan bir işletmenin açık olması gerekiyor.

 

Bu yazdıklarım hepiniz İçindir; Aile büyüğümüz annemin sağlık sorunlarından dolayı orucunu tutamıyor ancak zekatını veriyor. Şalpazarı İlçe merkezindeki hastaneye götürdüm annemi sabah erken çıktık evden kan tahlili olacak diye hastanede işimizi gördük ancak İlçe merkezinde başka işleri de bulunduğu için eve dönmemesi gerektiğinden aç karnını doyurmak için Şalpazarını arşınladım ancak bir çorbacı dahi bulunmuyor İlçemizde her vatandaşın ilçe merkezinde evi olacak diye bir kanun mu var da biz bilmiyoruz. Ya da İlçeye yük getiren bir vatandaş sürücü yemek yemek isteyecek o da ne Oteli bulunmayan İlçenin çorbacısı da bulunmuyor. Bu durumun İlçe idarecileri tarafından ilçe esnaflarıyla bilgi alışverişi ile sıkıntının giderilmesi gerekir diye düşünüyorum.

 

Beşikdüzü de Aynı sıkıntıda; Şalpazarı’nda dolmuşa binerek Beşikdüzü İlçesine indin oranında haftası kurulduğu bir gün orda da değişen bir şey yok. Kahvehane ve Çay ocakları işletmecileri havanın yağışlı olmasına rağmen ramazan öncesi açtıkları işletmelerini açmamışlar. Vatandaşlar köyden şehre indiler ihtiyaçlarını karşılayacaklar her zamanki oturdukları yerde oturup 2 sohbet edip nefes alacaklar ancak oturacak soğuk havada sıcak yer yok. Siz işletmeciler hiç düşündünüz mü bu ramazan bitecek onların yüzüne nasıl bakacaksınız. Bunu da buradan bilginiz olsun diye belirteyim.

 

Vakfıkebir Abiliğini Fark Ettiriyor; Ramazan ayında saha çalışmalarımız sürdürdüğümüz Şalpazarı-Beşikdüzü derken Vakfıkebir İlçesinde de diğer ilçeler olduğu gibi kahvehane, Çay ocağı ve Lokanta kısmının açık olup olmadığını İlçe sokaklarını gezince Vakfıkebir’deki esnafın diğer ilçe esnaflarına göre biraz daha duyarlı olduğunu fark ettik. Kendi kendimize şöyle bir izlenim geçti içimizden Beşikdüzü ve Şalpazarı Vakfıkebir İlçesinden ayrıldığı için Vakfıkebir yine bizim ilçelere abi olarak örnek olduğunu gösterdi. Değerli okuyucularımız şunu iyi bilmeliyiz hepimiz bugün sağlıklıyız. Ancak yarın hepimiz birer özürlüyüz. Demek istediğim şu sağlık da bizim için hastalık da bizim için o zaman şimdiden gelecek olan olayları gözümüzde değerlendirek yaşamaya devam etmeliyiz haftaya yine aynı köşede aynı yerimizde buluşmak üzere hoşça kalınız.

reklam

YORUM ALANI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
× Bizimle iletişime geçin