Bizim Yöresel Dokumalarımız Bir Marka; Trabzon’a bağlı 18 İlçeden birisi olan İl merkezine uzaklığı 67 KM, İlçe merkezinin 2023 TUİK verilerine göre 11.780 kişi yaşıyor. Trabzon Şalpazarı İlçesinde yerleşim çok eski tarihlere dayandığı bilinmektedir. Yörede yaşayan insanlar Oğuzların Üçoklar boyundan olan Çepnilerdir. Çepni’lerini bu Bölgeye Trabzon’un Fethinden önce Akkoyunlu Hükümdarı ve Safari Türkmen İmparatoru Şah İsmail’in Dayısı Uzun Hasan zamanında kafileler halinde geldikleri bilinmektedir. Şalpazarı Halk Eğitim Müdür yardımcısı Savaş Kara ise yöremize ait yöresel ürünlerimizden 1 tanesi marka tescilli 154 tane ürün ise tasarım tescillidir dedi.
Bu Yöresel Ürün Türkiye’de Sadece Şalpazarı’nda Bulunur; Hani hep deriz ya Şalpazarı ismini geçmişten günümüze kadar büyüklerimizin anlatımlarına dayanarak duyduklarımız ile günümüze kadar gelmiş Şal dokumacılığı diye bizim yukarıda İlçe Halk Eğitim Müdürü yardımcısı Savaş Kara’nın anlatımına göre 1 tanesi tescilli, 154 ayrı ürün marka tescili diyor. Bu şu oluyor bunlar İlçemizin can suyu olacak Kültür tanıtımı birer eser demektir ancak bizler bu eserlerin tanıtımını yeterince yapamıyoruz. Ben bir yaşanmış gerçeği siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Ben 7 Öğretmen ağabeyi bir Basın ailesinde çalışan bireyim. Kardeşlerim Yurdumun değişik yerlerinde görevlerini sürdürüyorlar. Sizlere anlatacak olduğum olay Trabzon Şalpazarı İlçesinden 1000 KM uzaklıkta Konya ilinde bir okulda görev yapan öğretmen kardeşimin eşi de aynı zamanda bir başka okulda anasınıfı öğretmeni olarak görev yapıyor. Bildiğiniz gibi her yılsonunda Okulların yılsonu kermesi olur. Yılsonu kermesinde öğretmen ve öğrencilerin velileri de öğrencilerinin bu mutlu günlerinde yanlarında olmak için değişik kostümler ve elbiseler giyerler.
Öğretmen kardeşimin eşi anasınıfı öğretmeni aynı zamanda Konyalı ancak eşinin memleketi Şalpazarı’na gelince Şalpazarı yöresine ait yöresel elbise ve bu yöresel elbiseye ait çocukların sırta bağlanan süslü sırt bebek dırmacı da elbisenin üzerine bağlayarak görev yaptığı okuluna gider. Yılsonu kermes açılışı için Belediye Başkanları daire amirleri ilçe milli eğitim müdürleri katılımıyla kermes açılışı yapılır. Açılışa katılım sağlayanlar yılsonu kememsini gezdiği sırada 2004 yılı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek öğretmen hanıma sen Şalpazarı’nın neresindensin diye sorar. Ben Şalpazarılı değilim eşim Şalpazarılı der öğretmen hanım Başkan Akyürek yanında bulunan arkadaşlarına dönerek şöyle seslenir bu öğretmen hanımın sırtındaki elbise Trabzon Şalpazarı yöresine ait bu belindeki de bebek dırmacıdır bu yöresel elbise ve aksesuar Şalpazarı’ndan başka bir yerde yapılmaz. Öğretmen hanım sen Şalpazarılı değilsin ancak orayla bir bağın vardır sanırım der. Öğretmen hanım Başkanım eşim Trabzon Şalpazarılıdır der. Başkan Eşinize söyleyin makamıma gelsin görüşelim der.
Kermes sonunda öğretmen hanım öğretmen eşine konuyu anlatır Başkan seni makamında bekliyor der. Öğretmen kardeşim 2004-2018 yılları arasında Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve bir dönemde AK Parti Konya Milletvekilliği görevinde bulunan Tahir Akyürek Kardeşime okul kermesinde eşinizin üzerinde Şalpazarı yöresine ait elbiseyi görünce çok duygulandım Şalpazarı benim için çok değerli ikinci vatanımdır. Ben ve ailem kendimize ait bir boya pazarlaması yapıyorduk Yurdumuzun değişik yerlerinde sattığımız boyanın bayileri bulunuyor. Her Şalpazarına gidince oradan yöresel ürünler alırım. Şalpazarının köklü esnaflarından ‘’Usta Ticaret’’ Mehmet Ustayı ’tanır mısın diye sorar Başkan Akyürek öğretmen kardeşimde ne tesadüf Başkanım oğlu Akçiriş Köyü Muhtarı tarif ettiğininiz kişi de Annem ile amca çocukları oluyor der. Başkan Bizim için çok ayrı bir yeri olan Hacı Mehmet Usta’ya selamlarımı ilettiğimi belirtirsiniz der. Kardeşim memlekete gelince başkan Tahir Akyürek’in selamını Hacı Mehmet Usta’ya iletir. Oda kendine özgü bir şekil ile selamı aldığını belirtir. Memleketimizden kilometrelerce uzakta Şalpazarı kültürünü tanıyan eski Konya Belediye Başkanı ve eski Milletvekili Tahir Akyürek’e teşekkür ederiz.