Yurdumuz genelinde iki tane dini Bayram vardır. İlki Ramazan Bayramı, ikincisi ise Kurban Bayramıdır. Bu iki Bayram arasında bulunan bir farkındalık vardır. O farkındalık Yurdumuz genelinde İlkokula başlayan öğrencilerimiz okumayı öğrenmeye başladığında Öğretmen öğrencilere bir yılda 4 mevsim var, 12 ay, 52 hafta, 365 gün 6 saat bulunur bu 6 saat 4 yılda bir Şubat ayına eklenerek aradaki denge sağlanır. Bizleri ilgilendiren kısım bir yıldaki 12 ayın en hayırlısı 1 ay boyunca oruç tutularak ibadete dilmesinin ardından Ramazan Bayramında yediden yetmişe misali büyüklerin eli öpülerek hayır duaları alınmasıyla Ramazan Bayramı idrak edilir.
Kurban Bayramında Doğamıza Saygı Gösterelim; Ramazan Bayramında Camilerde toplanan kalabalığın aksine Kurban Bayramında fazla kalabalık cemaat olmaz. Kurban Bayramı namazını kılan cemaat kurbanlıklarını keserek aileleriyle beraber kurbanlık etlerin dağıtımı için sıcak havada zamanla yarışırlar. Kurban Bayramında gelişi güzel yerlerde kurbanlık kesimi yapılarak oksijen deposu doğamızı kirletmeyelim.
Kurbanlarımızı Uygun Yerlerde Keselim; Unutmayalım ki kesecek olduğumuz kurbanlıklarımızı İslami usule göre keserken kurbanlıklarımızı halka açık alanlarda kesim yapmayalım. Kesilen kurbanlıklardan sonra atıl durumdaki parçaları toplama merkezlerine götürelim.
Hava Sıcak Hastalıklara Davetiye Çıkarmayalım; Kurbanlıkların toprak ile buluşacak olan kısımlarını ise derin bir kuyu kazılmasın ardından kurban hayvanın atıklarını kuyuya bırakılmasın ardından sönmemiş kireç ile üstüne dökülmesin sonra yaban hayvanlarının sökemeyeceği kadar derine kapatılmalıdır.
Eski Dönemlerde Kurban Derisi Toplaması Vardı; Kurban Bayramı yaklaşırken ilgili köy muhtarlarına kurban derilerinin tuzlanmasından sonra bırakılacağı yerlerin bildirilmesiyle beraber bu derilerin toplanma işlemi, yapılırdı. Ancak günümüzde gelişen teknolojide daha kurban deri toplama işlemi yapılmıyor. Kesilen kurbanlıklar ormanlarda ya da çöp toplama yanında gelişi güzel bırakılıyor buradaki kurban atıkları da yaban hayvanları tarafından çıkartılarak sağa sola saçılıyor. Onun için yukarıdaki yazımızda belirttiğimiz gibi önlem alırsak doğamızı kirletmeyiz. Yaşam alanlarındaki oksijen deposu doğamıza sahip çıkarız.
Nasıl Bulmak İstiyorsan Öyle Bırak; Yurdumuzun her yeri doğa olarak muhteşem güzelliklerle doludur. Ancak Karadeniz Bölgesi ve bulunduğumuz Büyükliman Havzasındaki doğal yaşam alanlarındaki güzellikler bir başkadır. Şehir stersinden bunalarak hafta sonunu Bölgemiz yayla ve yeşil alanlarda geçirmek isteyen dostlarımız çağrımız sizleredir. Bakkal ve marketlerden almış olduğunuz et, gıda ve benzeri günlük tüketim malzemelerinizi nasıl poşetler ile alıyoruz. Piknik alanlarında da gıdaların tüketiminden sonra aynı malzemelerin kullanılmış olanlarının araçlarımıza koyarak şehir merkezlerindeki çöp toplama araçlarına bırakalım. Yayla ve civarlarda bırakmayalım doğadaki aç hayvanlar karınlarını doyurmak için onları doğaya saçmalarına sebep olmayalım.
Mangal için doğaya zarar vermeyelim; Doğada bulunan yeşilin içerisine araçlarımız sokarak çimenlerin ezilmesini önleyelim, mangal yakmak için bir takım çimenler üzerinde tahribat yapmayalım. Ya da Yayla sezonu başladı Şenlik alanlarına gidiş gelişlerde aracımızda , heybelerimizde çöplerimizi koyabileceğimiz çöp poşetimizi yanımızdan eksik etmeyelim diyoruz.
Açlık İçin Ekmeğimiz Yanımızda Taşıyorsak Çöp İçin de poşet taşıyalım; Yaşam mücadelesinden aç kalmamak için çantamız ve heybemizde yanımızdan eksik etmediğimiz ekmek ve gıdaları taşıdığımız gibi çantamızdan da çöplerimiz içine koyacağımız çöp poşetimiz taşıyalım diyoruz. Değerli Gazete okuyucuları Mübarek Kurban Bayramınızı şimdiden tebrik ederim, Ulaşım araçlarını kullanarak yolculuk yapacak olanlara da ailelerine ulaşmak için trafik kurallarına uyalım uymayanları da uyaralım diyor bir başka yazımızda görüşmek üzere hoş kalınız diyorum