Son yıllarda Yurdumuz genelinde Hastanelere akın eden vatandaşlarımızın bir kısmı doktor beğenmez, bir kısmı merkezi hekim sisteminden randevu alır ancak tüm bu uyarılara rağmen randevularına gitmez, bilmez ki bu almış olduğu ve gitmediği randevuya ihtiyacı olan hastanın hayatıyla oynamış olabilir. Bizler biliyoruz çok hastalarımız var. Zaman ile yarışarak hastanelerden tedavilerini yaptırabilmek için sıra alamıyorlar bulamıyorlar tabi hastalarını kaybediyorlar.
Vakfıkebir Devlet Hastanesi Bölge Hastanesi Gibi Hizmet Ediyor; Trabzon’un 18 İlçesinden birisi olan aynı zamanda adını 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Büyükliman Havzasına sığındığı bilinir. Büyükliman Bölgesinde Tirebolu, Görele, Çanakçı, Eynesil, Trabzon İline bağlı Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çarşıbaşı ve Vakfıkebir olmak üzere 9 ilçeye hizmet veriyor. Bu ilçelerin nüfusunu topladığımızda 179 bin gibi büyük bir yoğunluk gözümüze çarpıyor. Bu nüfus Yurdumuz genelinde 81 İlimizin Bayburt ve Tunceli iki ilin nüfus toplamı 175 bin yapıyor. Demek oluyor. Vakfıkebir Devlet hastanesi İl merkezlerine yapılan şehir hastaneleri gibi kısıtlı personeline rağmen hastalarına şifa dağıtıyor.
Hastaneye giden hastalar çalışan personeli aileden biri gibi görmeliler; Değerli Gazete okuyucuları ben aynı zaman da 4 hemşire ağabeyi, 1 hemşire babası ve 1 hemşire kayınbabasıyım kısacası şunu anlatmak istiyorum hastalıklarımıza derman çare olmak için hastanelere gidelim ancak orada zor şartlarda görev yapan personellerinde kendi evlatlarımız olduğunu düşünelim ona göre daha hassas davranalım sağlık çalışanlarına diyorum.
Yaşanmış Olaylara Tanık Oluyorum; Yine bir hastaneye hasta olarak götürdüğüm aile bireyine merkezi hekim sisteminden randevu alarak hastaneye hastamı ulaştırdım. Tabi hastaneye hastamı ulaştırmadan önce beni bir gün önceden arayarak gidemeyeceksen randevuyu iptal yap ki başkalarının hastaneye ulaşmalarına destek ol dediler. Bende verilen randevu saatinde hastanede olacağımı belirttim. Hastaneye ulaşmamın ardından muayene önce Vakfıkebir Devlet hastanesi randevumu onaylatarak hastamı muayene yaptırdım. Hasta kabulde görev yapan personele bir doktor ismi sordum o da bana sabah erken saatte burada olursa hastanız doktorun alacak olduğu kadar hastamıza sıra vereceğiz dedi.
Hasta Kabul Personelinin Sıkıntılı Anlarına Tanık Olduk; Yukarıda yazımızda da belirtmiştik Bölge ve Şehir Hastanesi gibi bir yoğunluğa hizmet yapıyor demiştik. Bazı hastane fenomenleri var onlar daha başka hastanenin kapısından girer girmez ortaya doğru bağırır beni neden aramadın oysa dikkat dağıtarak kendine ön saflara atmak gibi, görevli hiç istifini bozmadan sıradaki hastanın işlemlerini yaparak devam eder. O zat tekrar bana haber vermedin diye serzenişte bulunur. Sırada bekleyen hastaya görevli hangi doktora muayene olacağını sorar hasta da bir isim söyler. Görevli o doktor bu hafta boyunca olmayacağını haftaya geleceğini söyler. Hasta tekraren kardeşim doktor yarın burada olacak mı doğru söyle der ve ayrılır. Tabi mesai başladı Hastanede yoğunluk çoğalmaya başladı ben yine bir kenarda gözlemlemeye devam ediyorum. Kimlik kartını uzatıyor bana şu doktordan randevu al diyor, hasta kabuldeki görevli senin iki randevun alınmış gözüküyor. Hasta kim almış bana bu randevuyu diye görevliye kızıyor görevlide aileden birilerine sor onlar almışlardır diye hastayı bilgilendiriyor. Bazı hasta ve hasta yakınları ısrarla hasta kabul numarasını çevirerek bazı bilgilendirmelerde bulunuyorlar. Ancak görevli hastanın hastaneye gelmesi gerektiğini belirtiyor. Görevli de sırada bekleyenlerin işlemlerini yapmak istiyor ancak gereksiz telefonlar görevliyi kızdırıyor o da haklı olarak telefon ahizesini kapatıyor.
Gelen bir hasta şu benim doktor nerede diye hasta kabul görevlisine soruyor. Görevli doktor yok bugün kurul var. Sadece önceden randevulu olan hastalarına bakacak diyor. Bu arada hasta konuşma üslubunu değiştiriyor kibarlık gitmiş kabalık gelmiş doktor bana nasıl bakmaz benim param ile burada görev yapıyorsunuz diye tehditler savurarak hastaneden ayrılıyor. Tam da etraf sakinleşti derken o da ne bir başka hasta çıkıyor ortaya hasta kabul görevlisinden sıra fişi alıyor doktor ne zaman gelecek bana ne zaman sıra gelir diyor. O da senden önce sırada olanlar var diyor. Bu sefer hasta arkadaşlarıma ben söz verdim o saatte oyun masasında olacağım ben diyor. Bazı hastalar doktor sırası almak için oluşturulan bekleme sırasında yakın akraba eş dostlarını görünce bir anda hastanede doktor sırası değil de kadınlar gününde olduğumuzu hatırlatıyorlar görevlinin de kafasını şişirmeye devam ediyorlar. Bazı hasta ve hasta yakınların iyimser davranmaları karşısında görevli arkadaşların yüzlerindeki o yorgunluğun tebessümlerine de tanık oluyoruz.
Unutmayalım Sağlık Çalışanlarımız Can Damarımızdır; Dünyayı bir anda etkisi altına alan ilk olarak Çinin Wuhan kentinden başlayarak Yurdumuz da ciddi ölümlere neden olan Coronovirüs Covid-19 döneminde en çok sağlık alanında hizmet verenler sahadaydı bütün olumsuzluklara rağmen hep yanımızda oldular. Onun için Gerek hastane gerek diğer taraflarda olsun, doktor ve sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti kınıyor ve yapanlarında en ağır cezayı almasını istiyor. Haftaya bir başka yazımızda görüşmek üzere hoşça kalınız..