

1940 Yılında eğitime açılan köy Enstitülerinin açılış amacı Köyde yaşayan kızların çocuk yaşlarda evlendirilmesinin önüne geçmek için köylerden getirilen ilk okul mezunu çalışkan, zeki ,başarılı kız çocuklarının ve bu vasfı taşıyan erkek çocukların KÖY ENSTİTÜLERİ’NDE Eğitim görüp tekrar yaşadıkları köylere dönerek nitelikli, her alanda bilgili ,donanımlı, İdeal ÖĞRETMENLİK yapması amaçlanmıştır.
Türkiye 🇹🇷 de Eğitimin temeli Köy Enstitüleridir…..
Köy Enstitülülerinin kapatılması sonucunda ÖĞRETMEN OKULLARI açıldı…
ÖĞRETMEN OKULLARI ;
Bilimin, Çağdaşlığın, uygarlığın ve Laikliğin Yuvasıdır. İlk kez bugünkü anlamda Köy Enstitüsü ve Öğretmen okullarında Laik, çağdaş, aydın düşünceli, vasıflı, nitelikli, donanımlı İdeal öğretmen yetiştirmek amaç edinilmiş. çok da başarılı olmuştur..
Öğretmen okullarının tarihi akışına bakalım… Tarihte ilk kez çağdaş Eğitime geçmek için 16 Mart 1848’de “DARÜLMUALLİMİN” adında ÖĞRETMEN okulu açılmıştır. Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmekte ve bugüne kadar her yılın 16 Mart tarihi öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü olarak kutlanmaktadır….
BU nedenle ÖĞRETMEN OKULLARININ KURULUŞUNUN 177. Yıl dönümünü kutluyoruz.
CUMHURİYETİN kuruluş döneminde de eğitime ve öğretmen yetiştirme konularına ayrıca önem verilmiş, TBMM’nin açılışından bir ay sonra, Milli Eğitim Bakanlığı kurulmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” derken Türk insanının eğitiminde en önemli görevi öğretmenlere yüklemiştir.
Daha sonra 1940 yılında TÜRKİYE 🇹🇷 de Laik, nitelikli, çağdaş, aydın düşünceli, vasıflı, donanımlı, İdeal öğretmen yetiştirme alanında devrim niteliği taşıyan KÖY ENSTİTÜLERİ kurulmuştur. Köy Enstitüleri, neredeyse tüm Anadolu’nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak ilkokul mezunu zeki kız ve erkek köy çocuklarının bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulmuştur.
Aynı felsefeyle aynı inançla, aynı amaçla Köy Enstitülülerin devamı olan ÖĞRETMEN OKULLARI açıldı…
Daha sonra ;
1973 yılında çıkarılan Milli Eğitim Temel Kanunu gereği, öğretmenlerin yükseköğretimde yetiştirilmeleri adına lise dengi ilk öğretmen okulları 1974 yılında kapatılıp iki yıllık eğitim enstitülerine dönüştürülmüştür. 1982 yılında yürürlüğe giren 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile iki yıllık eğitim enstitüleri eğitim yüksek Okuluna dönüştürülerek eğitim fakültelerine bağlanmıştır. 1989 yılından itibaren eğitim yüksek Okullarının süresi dört yıla çıkarılmış ve bazıları eğitim fakülteleriyle birleştirilerek bu kurumlar “Sınıf Öğretmenliği Bölümüne” dönüştürülmüştür.
ÖĞRETMENLİK mesleğinin ülkemizde uzun yıllar boyunca saygı duyulan bir meslek olmasında, KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN ve ÖĞRETMEN OKULLARININ bu okullardaki eğitim felsefesinin payı büyüktür. ..
Günümüzde Öğretmenlik mesleği, tarihte hiç olmadığı kadar yoğun bir değersizleşme ve itibarsızlaşma yaşamıştır.
ÖĞRETMENLERİN eski saygınlığına yeniden kavuşması için Milletçe özerimizi düşen görevi yapmalıyız… Bugün hem ÖĞRETMEN yetiştirme sisteminde, hem de yetiştirilen öğretmenlerin başta atanmama olmak üzere bir çok kronik sorunu bulunmaktadır. Yıllarca öğretmen olmak için okuyan, bu alanda eğitim alan meslektaşlarımızın öğretmen açığına rağmen atanmaması ve kadrolu öğretmen alımının durdurularak sözleşmeli öğretmen sisteminin getirilmesi bugün eğitim sisteminin en önemli sorunlarından birisidir.
Öğretmenlere danışılmadan hazırlanan, tüm itirazlarımıza rağmen hayatımıza sokulan Öğretmenlik Meslek Kanunu ise öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir.
Sözleşmeli Öğretmen sistemi kaldırılmalıdır. Kadrolu Öğretmen olarak atanmalıdır…
Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK “Öğretmenler, sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır”, “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” sözleri ile ÖĞRETMENLİK mesleğinin önemini vurgulamış, öğretmenlerin ağır bir sorumluluğu olduğunu ifade etmiştir. Öğretmenin bu sorumluluğu yerine getirebilmesi için öğretmenlik mesleğinin hak ettiği saygınlığa bir an önce kavuşturulması gereklidir.
Öğretmen Okullarının kuruluşunun 177. yıl dönümünü kutluyoruz. Kapatılan Bütün Öğretmen okulları Eğitim Fakültesi yapılmalı. .. 1940 yılında açılan Köy Enstitüsü sonra Öğretmen okuluna, Öğretmen okulları, yüksek Öğretmen okuluna sonra Eğitim Fakültesine dönüştürüldü…. ÖĞRETMEN yetiştirmedeki köklü tarihimizin hakkını verecek bir sistemin kurulması için mücadelemizi sürdüreceğimizin altını önemle çiziyoruz……
HARUN KARA
Eğitimci-Yazar-Şair
16 Mart 2025